SPACECOUNCIL


WORK
        PROJECTS
        RESEARCH
        EXHIBITIONS
        LECTURES
        PUBLICATIONS
        PRESS

OFFICE
        ABOUT
        TEAM
        CONTACT
        LEGAL




︎︎︎


Y HOUSE


Commission, 2006-2009


City
Country
Procedure
Status
Year
Programme
Floor Area
Client
Team

Facade
Construction
Photography

Merenschwand
Switzerland
Commision
Realised
2006-2009
Retail, housing, offices
3.000 sqm
Feldmann-Immobilien AG, Muri
Diet
mar Leyk mit Petra Wollenberg, Barbara Erle,
Stephanie Brendel
Hobler Metallbau AG, Muri
Burlet & Partner AG, Mettmenstetten
Florian Spaelty, Glarus

Form and position of the architecture are a direct response to the shape of the site, the plot and its conditions. The materiality is based on the surrounding historic buildings of Merenschwand but reinterprets them in a contemporary way. The horizontal division into ground and upper floors as well as the projections and recesses of the façades are also typical of the site. The y-shaped ground plan reaches out tentacle-like and probes the largest possible expansion on the site. The associated long development of the façade leads to a particularly intensive relationship between the interior and exterior spaces. The cantilevers are oriented both towards the wooded slope and overhanging the car park. They reach out as far as the building codes of the site allow and form the roofed entrance to the rooms of the new Merenschwand post office and those of the retailer. At the same time, the cantilevers clearly emphasise the public presence on Bremgartenstrasse.

The building has a continuous skin of black glazed wooden slats. The staggered window bands emphasise the horizontal movement of this translucent enclosure. From a distance, the architecture appears as a closed, dark structure resting on a base of exposed concrete and glass. Seen up close, the sharp contours dissolve via the horizontal permeability of the wooden slats. Seen directly from the front, the grey of the outer façade behind seems to dominate the black of the wood. Viewed from the side, the depth of the façade alternates between anthracite and black.