SPACECOUNCIL


WORK
        PROJECTS
        RESEARCH
        EXHIBITIONS
        LECTURES
        PUBLICATIONS
        PRESS

OFFICE
        ABOUT
        TEAM
        CONTACT
        LEGAL




︎︎︎


TRILLIUM PARK RESIDENCE


Competition, 1st prize 2013


City
Country
Procedure
Status
Year
Programme
Floor Area
Client
Team
Climate
Consultant

Jakarta
Indonesia
Competition & Construction Documents
Completed
2013/2014
Housing (940 apartments)
76.190 sqm
Triyasa Propertindo
Dietmar Leyk mit Petra Wollenberg, Laura Aparisi Estelles
Transsolar Climate Engineering, Stuttgart

Diener | Syz Real Estate, Zurich/Jakarta

In Kemang, a neighbourhood in the southern part of Jakarta, four high-rise buildings form a new residential ensemble. Their shape and positioning make maximum use of the very narrow plot of land. The staggered arrangement of the buildings provides the 940 apartments with optimal daylight and visibility conditions. Landscaped green terraces define the boundaries of the park and provide privacy from neighbouring buildings.

To ensure good ventilation of the park, the ground floor remains structurally unoccupied in large parts. The floors of the typical 20 storeys above are organised very compactly around an optimised inner access core. The apartment floors have a modular layout. The load-bearing walls and columns allow a flexible and adaptable division into different apartment sizes and types. All four buildings are equipped with an innovative air-conditioning concept, so that the usual local decentralised air-conditioning systems per apartment can be dispensed with. Further air-conditioning measures are expected to result in significant energy savings compared to conventional high-rise residential buildings in Indonesia. Due to the geographic location of the building, a variety of sunlight studies have shown that the solar load on the façades is evenly distributed throughout the year. Due to the wide cantilevered horizontal louvres, the solar radiation is reduced to such an extent that only a few additional climatic measures are necessary. The concave shape and slenderness of the slats make the buildings appear very light, despite their large mass.