SPACECOUNCIL


WORK
        PROJECTS
        RESEARCH
        EXHIBITIONS
        LECTURES
        PUBLICATIONS
        PRESS

OFFICE
        ABOUT
        TEAM
        CONTACT
        LEGAL




︎︎︎


HÖRSAAL-UND MEDIENZENTRUM TU DARMSTADT


Competition, 1st prize 2010


City
Country
Procedure
Status
Year
Programme
Floor Area
Client
Team

Cli
mate
Engineering
Costing
Facade
Fire Planning Landscape

Darmstadt
Germany
Competition
Completed
2010
Lecture Halls, research offices, library
13.770 sqm
Universität Darmstadt, Dezernat Bau und Immobilien
Dietmar Leyk mit Petra Wollenberg, Florian Spaelty, Magarida Norton, Barbara Erle
HL-Technik, Munich
Buro Happold, Berlin
Reese Lubic Woehrlin, Berlin
Priedemann GmbH, Berlin hhpberlin GmbH, Berlin,
hhpberlin GmbH, Berlin
100 Landschaftsarchitektur, Berlin

Our proposal envisages a structural densification of the centre in order to strengthen the entire campus area in its relationship to the surrounding high-quality landscape. New pathways, which also deliberately lead through the architecture of the main hall, media and institute centre, allow airy passage through the centre and make it a hub between the faculties. For this reason, we propose four entrances to the main hall and media centre, opening in all directions and especially to the neighbouring faculties, whose passage-like continuations in the interior meet in a communal space in the centre of the main hall and media centre. The generous offer of collective spaces around and in the Halls and Media Centre in the form of small squares, niches and passages will offer students, staff and visitors to the campus different meeting spaces that will promote informal exchange within the academic community. The lecture hall and media centre will have an overhanging and striking roof as a large form, which will unite the communicative spaces of the campus area as a clear gesture. Looking upwards, the roof surface presents itself to the surrounding departments as a place of the seasons, imagination and contemplation. Depending on the weather and season, sun, rain or snow, the colours and contrasts of the roof create a dynamic graphic. The projecting and receding floor plan on the ground and upper floors opens up inviting entrance situations and maximum connections with the outside space. The transparent façades contrast with the more closed and introverted façades of the surrounding departments.